Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ
Λίγα λόγια για τον θεσμό της ποινικής διαταγής:
Ο θεσμός της ποινικής διαταγής εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019) , και προβλέπεται στα άρθρα 409 έως 416- ειδικές διαδικασίες. Στόχος μέσω του θεσμού αυτού, είναι να «ελαφρύνουν» τα πινάκια από τα συσσωρευμένα, μικρής απαξίας, ποινικά αδικήματα, αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και κατ’ επέκταση να αποσυμφορηθούν τα ακροατήρια του, αφού η ποινική διαταγή εφαρμόζεται στα πολύ ελαφρά εγκλήματα και σύμφωνα με το άρθρο 409ΚΠΔ, στα πλημμελήματα αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή ή και οι δύο ποινές (παράδειγμα τέτοιου αδικήματος αρκετά συχνού στην πράξη για την έκδοση ποινικών διαταγών : τα αδικήματα αναφορικά με παραβάσεις του ΚΟΚ).
Ειδικότερα για τη διαδικασία:
Κατ’ άρθρο 409 ΚΠΔ, ο Εισαγγελέας που ασκεί την ποινική δίωξη, μελετώντας τη δικογραφία, θα αποφανθεί, για το αν το υφιστάμενο αποδεικτικό υλικό είναι ή όχι επαρκές.
Αν το κρίνει επαρκές, κρίνει δηλαδή ότι δεν χρειάζεται η επ’ ακροατηρίω διαδικασία, προκειμένου να κριθεί η ενοχή του κατηγορουμένου γιατί αυτή έχει προκύψει ήδη από το υπάρχον αποδεικτικό υλικό, θα υποβάλλει αίτηση για έκδοση της ποινικής διαταγής, ενώπιον του αρμόδιου Δικαστή συντάσσοντας και κατηγορητήριο.
Εν συνεχεία κατ’ άρθρο 410ΚΠΔ, ο αρμόδιος Δικαστής θα αποφασίσει για το αν τα αποδεικτικά στοιχεία είναι όντως επαρκή και αν τα κρίνει επαρκή θα προβεί στην έκδοση της ποινικής διαταγής σε δημόσια συνεδρίαση. Χωρίς προηγούμενη ακρόαση του κατηγορουμένου με την οποία επιβάλλει σε αυτόν χρηματική ποινή μειωμένη τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα (2/3) σε σχέση με το οριζόμενο στον νόμο πλαίσιο ποινής ή ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών με υφ’ όρο αναστολή αυτής καθώς και τις τυχόν παρεπόμενες ποινές και μέτρα ασφαλείας, καθορίζοντας ταυτόχρονα την τύχη των κατασχεθέντων.
Αν ωστόσο αποφασίσει ότι το υφιστάμενο αποδεικτικό υλικό δεν επαρκεί για την ενοχή του κατηγορουμένου , τότε θα παραπέμψει τον κατηγορούμενο στο ακροατήριο (τακτική διαδικασία).
Άμυνα κατηγορουμένου κατά ποινικής διαταγής:
Ο κατηγορούμενος θα πληροφορηθεί για την εις βάρος του εκδοθείσα ποινική διαταγή καθώς και για την επιβαλλόμενη ποινή, με επίδοση της ποινικής διαταγής που θα γίνει σε αυτόν. Μάλιστα σε βάρος της ποινικής διαταγής έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί κατ’ άρθρο 412 ΚΠΔ, υποβάλλοντας αντιρρήσεις μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την επίδοσή της ποινικής διαταγής σε αυτόν. Κατά την κατάθεση των αντιρρήσεων, συντάσσεται έκθεση από τον γραμματέα του δικαστηρίου που εξέδωσε την ποινική διαταγή, ή τον γραμματέα του Ειρηνοδικείου του τόπου κατοικίας του κατηγορουμένου.
Αν οι αντιρρήσεις του κατηγορουμένου υποβληθούν εμπρόθεσμα σε βάρος της εκδοθείσας ποινικής διαταγής, τότε ανατρέπεται η απόφαση της και η υπόθεση συζητείται με την κοινή διαδικασία, ύστερα από προηγούμενη κλήτευση του κατηγορουμένου (α.413ΚΠΔ).
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο πλέον, δεν ισχύει η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου του άρθρου 470 ΚΠΔ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, δύναται να επιβάλλει μεγαλύτερη ποινή στον κατηγορούμενο σε σχέση με εκείνη που του επιβλήθηκε με την ποινική διαταγή.
Αν ωστόσο οι αντιρρήσεις του κατηγορουμένου δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα σε βάρος της εκδοθείσας ποινικής διαταγής, σύμφωνα με το άρθρο 416 ΚΠΔ, η διαταγή που εκδόθηκε εκτελείται κανονικά και εναντίον της έφεση και αναίρεση δεν επιτρέπονται.
Τέλος σύμφωνα με το άρθρο 414 ΚΠΔ, κατά της απόφασης επί των αντιρρήσεων επιτρέπεται η άσκηση ενδίκων μέσων που προβλέπονται από τον κώδικα (489επομ.,504επ. ΚΠΔ).
Απευθυνθείτε στο Δικηγορικό μας γραφείο, σε περίπτωση που σας κοινοποιηθεί ποινική διαταγή, για τον άμεσο χειρισμό της υπόθεσής σας και την υποβολή αντιρρήσεων.
Επικοινωνήστε Μαζί μας >