ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΙΔΙΟΓΡΑΦΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ
Λίγα λόγια:
Πρόκειται για την διαδικασία γνωστοποίησης του περιεχόμενου της διαθήκης, στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, ώστε να γίνει γνωστή η ταυτότητα των κληρονόμων του θανόντος, να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις και να ξεκινήσει η τετράμηνη προθεσμία των επακόλουθων αποποιήσεων.
Αναφορικά με την διαδικασία της δημοσίευσης:
Κατ’ άρθρο 1774 ΑΚ, όποιος κατέχει την διαθήκη οφείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μόλις πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη να την εμφανίσει για δημοσίευση στον Ειρηνοδίκη είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της δικής του διαμονής.
Η δημοσίευση λαμβάνει χώρα ενώπιον της Γραμματείας του αρμόδιου κατά τόπον Ειρηνοδικείου, με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον και κατέχει την διαθήκη.
ΚΗΡΥΞΗ ΚΥΡΙΑΣ (1777ΑΚ και 808 ΚπολΔ).
Διαφέρει από την απλή δημοσίευση της ιδιόγραφης διαθήκης. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία μια ιδιόγραφη διαθήκη αποκτά κατ’ άρθρο 1777ΑΚ τεκμήριο γνησιότητας, αναφορικά με τη γραφή και την υπογραφή του διαθέτη, ώστε να προστατευτούν όσοι τιμώνται σε αυτήν, σε περίπτωση που κάποιος αμφισβητήσει το κύρος της.
Η διαδικασία μπορεί να λάβει χώρα είτε ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της διαθήκης είτε σε χρόνο μεταγενέστερο.
Για την εξέλιξη της διαδικασίας, το δικαστήριο δύναται να εξετάσει δυο μάρτυρες , οι οποίοι καταθέτουν ενόρκως αναφορικά με τη γνησιότητα της υπογραφής και της γραφής του διαθέτη (1776ΑΚ).
Μετά την πάροδο πέντε ετών από την κήρυξη της διαθήκης ως κυρίας, δημιουργείται μαχητό τεκμήριο γνησιότητάς αυτής , εφόσον εντός του χρονικού διαστήματος των πέντε ετών δεν αμφισβητήθηκε η γνησιότητα της. (1777ΑΚ).
Απευθυνθείτε στο Δικηγορικό μας γραφείο για περαιτέρω πληροφορίες και νομική καθοδήγηση.
Επικοινωνήστε Μαζί μας >