ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Τι είναι η αποποίηση κληρονομιάς
Η αποποίηση κληρονομιάς είναι η δήλωση του προσώπου στο οποίο έχει επαχθεί η κληρονομιά -του προσωρινού κληρονόμου- ότι δεν επιθυμεί να καταστεί οριστικός κληρονόμος, ότι δηλαδή δεν δέχεται την κληρονομία που του έχει επαχθεί. Ο νόμος, δηλαδή, παρέχει τη δυνατότητα στον κληρονόμο να μην αποδεχθεί κληρονομιά με χρέη αλλά να την αποποιηθεί στο σύνολό της.
Η αποποίηση κληρονομιάς πραγματοποιείται με δήλωση ενώπιον του γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς, δηλαδή στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του κληρονομούμενου. Για αποποίηση μέσω αντιπροσώπου απαιτείται ειδική πληρεξουσιότητα με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Ποια η προθεσμία αποποίησης κληρονομιάς
Η προθεσμία αποποίησης της κληρονομιάς είναι 4 μήνες και αρχίζει από τότε που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή και το λόγο της, ενώ σε επαγωγή εκ διαθήκης η προθεσμία δεν αρχίζει πριν τη δημοσίευση της διαθήκης. Η προθεσμία αυτή έχει δύο εξαιρέσεις, στις οποίες η προθεσμία είναι ένα έτος. Ειδικότερα, αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στο εξωτερικό ή αν ο προσωρινός κληρονόμος έμαθε ότι είναι κληρονόμος όταν εκείνος διέμενε στο εξωτερικό, τότε η προθεσμία αποποίησης είναι ένα έτος. Σε περίπτωση παρέλευσης της νόμιμης προθεσμίας για αποποίηση, η κληρονομία τεκμαίρεται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Η προθεσμία για αποποίηση τρέχει και σε βάρος προσώπων ανίκανων ή με περιορισμένη ικανότητα για δικαιοπραξία.
Οι συνέπειες της αποποίησης κληρονομιάς
Αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομιά, η επαγωγή προς εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε. Η κληρονομιά επάγεται σ` εκείνον που θα είχε κληθεί, αν εκείνος που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά το θάνατο του κληρονομουμένου.
Τι ισχύει για τα ανήλικα τέκνα
Το δικαίωμα για αποποίηση κληρονομιάς μεταβαίνει στους κληρονόμους του κληρονόμου. Αν δηλαδή αυτός που αποποιείται έχει τέκνα, θα πρέπει στη συνέχεια να αποποιηθούν την κληρονομία και αυτά. Σε περίπτωση που τα τέκνα είναι ανήλικα, απαιτείται άδεια του αρμόδιου Δικαστηρίου. Τα ανήλικα τέκνα σύμφωνα με τον νόμο αποδέχονται πάντα την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής. Μπορούν όμως να αποποιηθούν την κληρονομιά εφόσον οι έχοντες την γονική μέριμνα και επιμέλειά τους (οι γονείς τους), ζητήσουν την άδεια από το αρμόδιο δικαστήριο. Οι γονείς των ανηλίκων, δηλαδή, θα πρέπει να καταθέσουν μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους δικόγραφο στο Ειρηνοδικείο της συνήθους διαμονής του ανηλίκου και να αποδείξουν κατά τη δικάσιμο, ότι είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου να εκδοθεί άδεια από το Δικαστήριο που θα επιτρέψει την αποποίηση. Ο πιο συνηθισμένος λόγος αποποίησης είναι ότι τα χρέη της κληρονομιάς είναι περισσότερα από το ενεργητικό της.
Συμπερασματικά
Εξαιτίας του καθολικού χαρακτήρα της αποδοχής της κληρονομιάς, καθίσταται σαφές ότι εάν το παθητικό της κληρονομιάς υπερβαίνει το ενεργητικό, συμφέρουσα είναι η αποποίηση της κληρονομιάς, καθώς εάν σε αυτή την περίπτωση γίνει αποδοχή, ο κληρονόμος αναλαμβάνει και τα υφιστάμενα χρέη του θανόντος. Αυτός που προβαίνει σε αποποίηση κληρονομιάς δεν έχει κανένα δικαίωμα στο ενεργητικό της περιουσίας του κληρονομούμενου. Ούτε όμως μπορεί να ασκηθεί δικαστικώς σε βάρος του αξίωση που στρέφεται κατά της κληρονομίας.
Επικοινωνήστε με το γραφείο μας ώστε να σας καθοδηγήσουμε αναφορικά με την αποποίηση της κληρονομίας