Το διαζύγιο
Το διαζύγιο στην ελληνική έννομη τάξη περιγράφεται στον Αστικό Κώδικα. Υπάρχουν τρία είδη διαζυγίου:
-
το διαζύγιο κατ’ αντιδικία (ισχυρός κλονισμός γάμου),
-
το διαζύγιο διετούς διάστασης (αυτόματο διαζύγιο) και
-
το συναινετικό διαζύγιο
Το διαζύγιο με αντιδικία καθώς και το διαζύγιο διετούς διάστασης προϋποθέτουν την άσκηση αγωγής και την έκδοση δικαστικής απόφασης, ενώ το συναινετικό εκδίδεται με συμβολαιογραφική πράξη. Σε όλες τις περιπτώσεις, το διαζύγιο πρέπει να κατατεθεί στο αρμόδιο ληξιαρχείο καθώς και στην Μητρόπολη εφόσον ο γάμος είναι θρησκευτικός (πνευματική λύση του γάμου).
Διαζύγιο κατ’ αντιδικία
Ο Αστικός Κώδικας αναφέρει ότι καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, από λόγο που αφορά το πρόσωπο του εναγομένου ή και των δύο συζύγων, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα.
Το διαζύγιο αυτό προϋποθέτει την άσκηση αγωγής στο αρμόδιο Πρωτοδικείο από οποιονδήποτε σύζυγο, ο οποίος θα πρέπει να αναφέρει και να αποδείξει τα γεγονότα που οδήγησαν στον ισχυρό κλονισμό του γάμου. Τα τεκμήρια ισχυρού κλονισμού του γάμου που αναφέρει ενδεικτικά ο Αστικός Κώδικας είναι:
- η διγαμία
- η μοιχεία
- η εγκατάλειψη
- η επιβουλή της ζωής και
- η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας
Τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, δηλαδή ο εναγόμενος σύζυγος μπορεί να αποδείξει ότι παρά τη συνδρομή κάποιου από αυτά τα περιστατικά, ο γάμος δεν κλονίστηκε τόσο ισχυρά ώστε να θεμελιώνει λόγο διαζυγίου.
Διαζύγιο διετούς διάστασης
Το διαζύγιο αυτό που είναι γνωστό ως αυτόματο, μπορεί να ζητηθεί με άσκηση αγωγής ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, όταν οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς τουλάχιστον δύο (2) χρόνια. Η διάσταση είναι η σωματική και ψυχική απομάκρυνση των συζύγων. Όταν συμπληρωθεί η διετής διάσταση, τεκμαίρεται αμάχητα ο κλονισμός του γάμου, και το Δικαστήριο εκδίδει απόφαση λύσης του γάμου, με μόνη τη διαπίστωση της συνδρομής διετούς διάστασης.
Επομένως, αν συμπληρωθεί διετία από τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, γεννάται για τον κάθε σύζυγο λόγος διαζυγίου ανεξάρτητα από το πρόσωπο στο οποίο οφείλεται η διάσταση.
Συναινετικό διαζύγιο
Το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των συζύγων, με την οποία αποφασίζουν από κοινού να λύσουν τον γάμο τους και να ρυθμίσουν όλα τα θέματα που τον αφορούν, όπως την επιμέλεια των τέκνων, την διατροφή και την επικοινωνία με αυτά. Όταν οι σύζυγοι αποφασίσουν να λύσουν συναινετικά τον γάμο τους, πρώτα θα πρέπει να υπογράψουν την συμφωνία λύσης του γάμου τους και στη συνέχεια θα πρέπει να προσφύγουν μαζί με τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους ενώπιον Συμβολαιογράφου, ο οποίος θα εκδώσει την συμβολαιογραφική πράξης λύσης του γάμου, στην οποία ουσιαστικά η έγγραφη συμφωνία των συζύγων επικυρώνεται από τον Συμβολαιογράφο.
Επομένως, στο συναινετικό διαζύγιο οι σύζυγοι δεν προσφεύγουν στο δικαστήριο προκειμένου να λυθεί ο γάμος τους και δεν εκδίδεται δικαστική απόφαση. Αντίθετα, ο γάμος λύεται με την έκδοση συμβολαιογραφικού εγγράφου, με αποτέλεσμα το συναινετικό διαζύγιο να είναι το ταχύτερο είδος διαζυγίου, το οποίο μπορεί να εκδοθεί σε μόλις 10 ημέρες από την υπογραφή της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων. Επιπλέον, οι σύζυγοι αποφασίζουν από κοινού οτιδήποτε αφορά τον οικογενειακό τους βίο.
Επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να σας παρέχουμε τις κατάλληλες νομικές συμβουλές.
Επικοινωνήστε μαζί μας